Αναζήτηση
  • ntriarides

Διαιτητική Αντιμετώπιση Χολοκυστοπάθειας


ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ


*Σημαντικός περιορισμός τροφών που είναι πλούσιες σε λίπος και χοληστερόλη.

*Αποφυγή τροφών που είναι πλούσιες σε άπεπτες φυτικές ίνες: Όσπρια, μπάμιες, σκληρά φρούτα με τη φλούδα.

*Αποφυγή τροφών που περιέχουν ερεθιστικές ουσίες (καρυκεύματα).

*Μικρά γεύματα. Οι τροφές να είναι όσο το δυνατόν ελαφρές και εύπεπτες.

*Αποφυγή τηγανητών και τσιγαριστών. Επιθυμητές οι τροφές στο φούρνο ή στον ατμό.

*Μείωση σωματικού βάρους στα επιθυμητά επίπεδα



ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ


*Γάλακτ/μικά: Γάλα, γιαούρτι με 0 – 2%, μυζήθρα (χλωρή)


*Λαχανικά: Κολοκυθάκια, καρότα βραστά, τομάτα ξεφλουδισμένη, χωρίς σπόρους, αγγινάρες ( καλά παρασκευασμένες ), μυρωδικά ( μαϊντανός, σέλινο, δυόσμος ).


*Φρούτα: Ώριμα φρούτα, χωρίς τη φλούδα και χωρίς σπόρους, κομπόστες φρούτων, χυμοί φρούτων.


*Ψωμί: Προτιμότερο το ασπρό, φρυγανιές, κράκερς.


*Δημητριακά: Δημητριακά, ρύζι (αποφλοιωμένο) χωρίς βούτυρο.


*Ζυμαρικά: Βραστά, χωρίς βούτυρο


*Πατάτες: Βραστές ή ψητές


*Όσπρια: Κανένα


*Κρέας: Κοτόπουλο άπαχο, ψητό ή βραστό, χωρίς την πέτσα.


*Ψάρια: Κατά προτίμηση άπαχα ( μπακαλιάρος, γλώσσα, ξυφίας )


*Αβγό: Ασπράδι, βραστό.


*Έλαια: Ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο ( περιορισμένα ).


*Ξηροί καρποί: Δεν επιτρέπονται


*Ελιές: Δεν επιτρέπονται


*Διάφορα: Μέλι, μαρμελάδα, ζάχαρη, γλυκά με βάση το ζελέ, γλυκά του κουταλιού.


*Σούπες: Σούπες λαχανικών, ντομάτας, ζυμαρικών.


*Ροφήματα: Ελαφρύς καφές, ελαφρύ τσάι.


*Οινοπνευματώδη: Δεν επιτρέπονται



ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ

*Γαλακτ/κομικά: Πλήρη γάλατα, γιαούρτια, τυρί φέτα, παχιά κρεμώδη ή σκληρά τυριά, πικάντικα τυριά.


*Λαχανικά: Ωμά λαχανικά, αγγούρι, πιπεριές, φασολάκια, μελιτζάνες, μπάμιες, βολβώδη λαχανικά ( ραπανάκια, βολβοί, ρίζες ), χόρτα.


*Φρούτα: Άγουρα φρούτα, φλούδα φρούτων, σπόροι.


*Ψωμί: Αποφυγή ψωμιού με πίτουρο.


*Δημητριακά: Μη αποφλοιωμένο ρύζι.


*Όσπρια: Όλα.


*Κρέας: Αρνί, κατσίκι, λιπαρά τμήματα κρέατος, εντόσθια, μυαλά τηγανιτά, τσιγαριστά κρέατα, αλλαντικά, μπέικον, λουκάνικα, κονσέρβες κρέατος.


*Ψάρια: Κονσέρβα ψάρι (π.χ. σαρδέλα, σολωμός). Επιθυμητή η αποφυγή λιπαρών ψαριών: σαρδέλα, γαύρος, σφυρίδα, σαφρίδια, μπαρμπούνια.

Οστρακοειδή (γαρίδες, καραβίδες, αστακός, μύδια, στρείδια), χαβιάρι.


*Αβγά: Κρόκος αβγού.


Έλαια: Βούτυρο, τηγανισμένα λάδια, μαγιονέζα


*Ξηροί Καρποί / Ελιές: Δεν επιτρέπονται.


*Διάφορα: Πάστες, τούρτες, σοκολάτες, παγωτά, κέικ, γλυκά ταψιού, τουρσί, πιπέρι, μπαχαρικά-καρυκεύματα, κέτσαπ, γαριδάκια, τσιπς.


*Σούπες: Σούπες κρέατος / ψαριού, σούπες αφυδατωμένες ( κύβοι ).


*Οινοπνευματώδη: Δεν επιτρέπονται.




5 προβολές

Copyright © 2020 .All Rights Reserved