- ntriarides
Διαιτητική Αντιμετώπιση Χολοκυστοπάθειας
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
*Σημαντικός περιορισμός τροφών που είναι πλούσιες σε λίπος και χοληστερόλη.
*Αποφυγή τροφών που είναι πλούσιες σε άπεπτες φυτικές ίνες: Όσπρια, μπάμιες, σκληρά φρούτα με τη φλούδα.
*Αποφυγή τροφών που περιέχουν ερεθιστικές ουσίες (καρυκεύματα).
*Μικρά γεύματα. Οι τροφές να είναι όσο το δυνατόν ελαφρές και εύπεπτες.
*Αποφυγή τηγανητών και τσιγαριστών. Επιθυμητές οι τροφές στο φούρνο ή στον ατμό.
*Μείωση σωματικού βάρους στα επιθυμητά επίπεδα
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ
*Γάλακτ/μικά: Γάλα, γιαούρτι με 0 – 2%, μυζήθρα (χλωρή)
*Λαχανικά: Κολοκυθάκια, καρότα βραστά, τομάτα ξεφλουδισμένη, χωρίς σπόρους, αγγινάρες ( καλά παρασκευασμένες ), μυρωδικά ( μαϊντανός, σέλινο, δυόσμος ).
*Φρούτα: Ώριμα φρούτα, χωρίς τη φλούδα και χωρίς σπόρους, κομπόστες φρούτων, χυμοί φρούτων.
*Ψωμί: Προτιμότερο το ασπρό, φρυγανιές, κράκερς.
*Δημητριακά: Δημητριακά, ρύζι (αποφλοιωμένο) χωρίς βούτυρο.
*Ζυμαρικά: Βραστά, χωρίς βούτυρο
*Πατάτες: Βραστές ή ψητές
*Όσπρια: Κανένα
*Κρέας: Κοτόπουλο άπαχο, ψητό ή βραστό, χωρίς την πέτσα.
*Ψάρια: Κατά προτίμηση άπαχα ( μπακαλιάρος, γλώσσα, ξυφίας )
*Αβγό: Ασπράδι, βραστό.
*Έλαια: Ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο ( περιορισμένα ).
*Ξηροί καρποί: Δεν επιτρέπονται
*Ελιές: Δεν επιτρέπονται
*Διάφορα: Μέλι, μαρμελάδα, ζάχαρη, γλυκά με βάση το ζελέ, γλυκά του κουταλιού.
*Σούπες: Σούπες λαχανικών, ντομάτας, ζυμαρικών.
*Ροφήματα: Ελαφρύς καφές, ελαφρύ τσάι.
*Οινοπνευματώδη: Δεν επιτρέπονται
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ
*Γαλακτ/κομικά: Πλήρη γάλατα, γιαούρτια, τυρί φέτα, παχιά κρεμώδη ή σκληρά τυριά, πικάντικα τυριά.
*Λαχανικά: Ωμά λαχανικά, αγγούρι, πιπεριές, φασολάκια, μελιτζάνες, μπάμιες, βολβώδη λαχανικά ( ραπανάκια, βολβοί, ρίζες ), χόρτα.
*Φρούτα: Άγουρα φρούτα, φλούδα φρούτων, σπόροι.
*Ψωμί: Αποφυγή ψωμιού με πίτουρο.
*Δημητριακά: Μη αποφλοιωμένο ρύζι.
*Όσπρια: Όλα.
*Κρέας: Αρνί, κατσίκι, λιπαρά τμήματα κρέατος, εντόσθια, μυαλά τηγανιτά, τσιγαριστά κρέατα, αλλαντικά, μπέικον, λουκάνικα, κονσέρβες κρέατος.
*Ψάρια: Κονσέρβα ψάρι (π.χ. σαρδέλα, σολωμός). Επιθυμητή η αποφυγή λιπαρών ψαριών: σαρδέλα, γαύρος, σφυρίδα, σαφρίδια, μπαρμπούνια.
Οστρακοειδή (γαρίδες, καραβίδες, αστακός, μύδια, στρείδια), χαβιάρι.
*Αβγά: Κρόκος αβγού.
Έλαια: Βούτυρο, τηγανισμένα λάδια, μαγιονέζα
*Ξηροί Καρποί / Ελιές: Δεν επιτρέπονται.
*Διάφορα: Πάστες, τούρτες, σοκολάτες, παγωτά, κέικ, γλυκά ταψιού, τουρσί, πιπέρι, μπαχαρικά-καρυκεύματα, κέτσαπ, γαριδάκια, τσιπς.
*Σούπες: Σούπες κρέατος / ψαριού, σούπες αφυδατωμένες ( κύβοι ).
*Οινοπνευματώδη: Δεν επιτρέπονται.
